Sead Muminović, načelnik općine Čelić: POZIVAM SVE ONE KOJI SU U MOGUĆNOSTI DA POMOGNU UGROŽENIM GRAĐANIMA DA TO UČINE LIČNO ILI PUTEM DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Posted: 20. Avgusta 2014. in Intervjui

sead muminovicPreliminarna šteta na području Općine Čelić iznosi 10.135.000 KM……Zbirni pregled poplavljenih i oštećenih objekata iznosi 877…..Na području Općine Čelić klizištem je ugroženo 384 stambena objekta….. Augustovske poplave su većeg intenziteta i izazvale su veće štete na stambenim objektima i poljoprivredi u odnosu na majske poplave.  U trenutku dok odgovaram na90px-Celicgrb ova pitanja sve štete na stambenim objektima i poljoprivredi nisu prijavljene, tako da još uvijek ne možemo imati stvarno stanje na području Općine Čelić…..Izbori neće uticati na to da se predmet obnove ispolitizira, odnosno da se izvrši selekcija prilikom pomoći ugroženim od poplava….

 

celic - mapa

 

U povodu majskih i augustovskih poplava u BiH obratio sam se načelnicima opcina Maglaj, Zavidovići, Žepče, Doboj, Doboj Istok i Čelić, te premijeru Posavskog kantona/županije. Naravno, namjera mi je bila animirati ljude koji čitaju moje intervjue da pomognu žrtvama poplava sa tih područja. I, niko od njih, osim načelnika Općine Čelić  nije se udostojio niti odgovoriti. Zato, makar su mu odgovori bili vrlo kratki,  intervju s ovim sugovornikom treba posmatrati i u kontekstu te činjenice, odnosno da je jedini od upitanih prihvatio intervju i u dogovorenom roku dao odgovore.

 

Gospodine načelniče! Da li su procijenjene ukupne materijalne štete na području vaše općine nakon majskih poplava i kolike su, eventualno?

MUMINOVIĆ: Da, preliminarna šteta na području Općine Čelić iznosi 10.135.000 KM.

Koliko je kuća, odnosno stambenih jedinica te privrednih i infrastrukturnih objekata stradalo u maju?

MUMINOVIĆ: Zbirni pregled poplavljenih i oštećenih objekata iznosi 877.

celic poplava 3

Jeste li bili dobili materijalnu pomoć nakon tih poplava i jeste li uspjeli, kako na nivou Općine, tako i pojedinačno (građani) koliko-toliko ublažiti posljedice majskih poplava?

MUMINOVIĆ: Na području Općine Čelić stigla je materijalna pomoć u iznosu od 50 000 KM namijenjena  za hitne intervencije,te materijalna pomoć u gorivu,prehrambenim artiklima,stočnoj hrani i sadnicama jagode.

Hoćete li izdvojiti neke od značajnijih donatora ili onih koji su na razne načine, bilo posredno ili neposredno pomogli nakon poplava u maju?

MUMINOVIĆ:

Kantonala uprava civilne zaštite

– Kantonalni štab civilne zaštite

-Federalni štab civilne zaštite

-Oružane snage BiH

-Humanitarna organizacija „MSB SWEDISH CIVILCONTINGENCIES AGENCY“

-Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica

-Crveni križ Općine Čelić i Centar za socijalni rad Čelić

-Kantonalna direkcija robnih rezervi OŠCZ Čelić

Da li ste, osim sa poplavama, imali problema i sa klizištima?

MUMINOVIĆ: Da, na području Općine Čelić klizištem je ugroženo 384 stambena objekta.

celic klizista

Da li je pomoć išla preko Općine i drugih nadležnih organizacija, ili izravno prema pojedicima – žrtvama te prirodne kataklizme, ili kombinirano?

MUMINOVIĆ: Pomoć je vršena kombinovano, tako su što su žrtve prirodne kataklizme  dobijale pomoć u hrani, odjeći, poljoprivrednim usjevima i sadnicama od strane donatora i direktnu pomoć stručnih službi Općine Čelić.

Da li se u pomoć vašoj Općini uključila FBiH i drzava BiH i kako, eventualno?

MUMINOVIĆ: U pomoć Općini Čelić uključile su se i institucije FBiH kroz direktnu pomoć :

-Federalni štab civilne zaštite-pomoć u dizel gorivu-10 000 litara

-Oružane snage BiH i Federalni štab civilne zaštite 10 000 paleta pitke vode,10 tona kukuruza,30 tona kukuruza u zrnu,15 tona mekinja

-Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica-dodijelio je 80 vreća sjemenskog kukuruza,2 tone stočne hrane

 Dok razgovaramo (sredina augusta, 2014.), vašu Općinu, kao i druge u BiH je zadesio val novih poplava. Kako se nosite sa ovom, augustovskom? Kakav je njihov intenzitet u podređenju, naprimjer, sa majskim?

MUMINOVIĆ: Augustovske poplave su većeg intenziteta i izazvale su veće štete na stambenim objektima i poljoprivredi u odnosu na majske poplave.  U trenutku dok odgovaram na ova pitanja sve štete na stambenim objektima i poljoprivredi nisu prijavljene, tako da još uvijek ne možemo imati stvarno stanje na području Općine Čelić.

Upravo slušam agencijske vijesti da se situacija, barem po pitanju poplava, u našoj zemlji stabilizira, ali da se strahuje od klizišta. Kako stvari stoje u Čeliću, po tom pitanju?

MUMINOVIĆ: Na području Općine Čelić prijavljeno je znatno manje  klizišta u odnosu na mjesec  maj, ali sva prijavljena klizišta nisu za zanemariti i naše službe vode evidenciju na terenu.

S obzirom na nas dva mjeseca dijeli od oktobarskih općih izbora u BiH, nekako samo po sebi nameće pitanje: Ima li tu i tamo politizacije ovih elementarnih nepogoda (poplave, klizišta) a u svrhu predizborne kampanje?

MUMINOVIĆ: Izbori neće uticati na to da se predmet obnove ispolitizira, odnosno da se izvrši selekcija prilikom pomoći ugroženim od poplava.

Za sami kraj, imate li neku poruku za svoje građane kao i za sve one koji bi mogli i željeli pomoći, ma gdje da su i ma ko da su?

MUMINOVIĆ: Pozivam sve one koji su u mogućnosti da pomognu ugroženim građanima  da to učine lično ili putem državnih institucija.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

MUMINOVIĆ: Hvala Vama.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (594)

vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s