ZAUSTAVLJE​N TREND PADA GLASAČA IZ DIJASPORE

Posted: 19. Avgusta 2014. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine  poziva sve građane iz dijaspore  koji su se prijavili za glasanje iz inostranstva  a čije su prijave nepotpune  da  ih kompletiraju i dostave   Centralnoj  izbornoj  komisiji  BiH (CIK) u što kraćem roku! Izražavamo naše zadovoljstvo da je trend pada prijava za glasanje iz inostranstva zaustavljen u odnosu na prethodne izbore , čemu je Stranka dijaspore BiH dala svoj  doprinos ali i poručujemo svima onima koji se nisu registrovali da zbog svog pasivnog “Free Rider” odnosa nemaju nikakvo moralno  pravo da okrivljuju druge za teško stanje u  zemlji ali i povrede njihovih ličnih ljudskih prava!

Svim građanima koji se nisu registrovali za glasanje iz inostranstva želimo da im poručimo da rezervišu na vrijeme čarter putovanja za Bosnu i Hercegovinu i  12 oktobar iskoriste da ličnim učešćem  glasaju kako bi doprinijeli  demokratskim promjenama!

Centralna izborna komisija poslala je  prijave za glasanje iz inostranstva  na vrijeme tako da se imalo dovoljno vremena da se izvrši registracija za glasanje iz inostranstva! Ono sto zamjerimo CIK-u je da su pojedini razlozi zbog kojih se tražilo kompletiranje prijava zaista bili minorni kao npr neidentičnost potpisa na ličnoj karti i prijavi i slično.

Želimo da još jednom da informišemo javnost ali i CIK da je većem broju naših građana koji su došli iz inostranstva, sa namjerom da iskoriste ljetne odmore kako bi se izvadili dokumente i izvršili registraciju prijave za izbore na vrijeme, to onemogućeno od strane vlasti RS-a. Pored raznih administrativnih prepreka i visokih taksi koji su bili prinuđeni sakupiti i platiti, mjesta prebivališta su kontrolisana slanjem policijskih i opštinskih službenika na kućne adrese, ćime su povređena njihova osnovna ljudska prava. Na izdavanje ličnih karata se čekalo duže od   dva mjeseca. Nepoštivanje odluke Ustavnog suda  BiH  kojom se ukida odluka Vlade RS-ao kontroli prebivališta zahtjeva reakciju i istragu Tužilaštva BiH.

Razlozi niskog izlazka građana na izbore ne treba tražiti  samo u  građanima BiH već i u tehničkoj organizaciji izbora. Naime, u razvijenim demokratskim zemljama se  2-3 nedjelje prije početka izbora otvaraju prijevremena izborna mjesta! Nerealno je očekivati da će baš svi građani imati mogućnost da izađu na izbore 12 oktobra ove godine iz raznih razloga! Prijevremenim izbornim mjestima glasanja smanjila bi se gužva na biralištima, povećao broj glasača u zemlji te državi dao demokratski impuls da veći broj građana odlučuje kakvu zemlju želi da ima!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s