Odnos prema vlastitoj životnoj sredini

Posted: 14. Avgusta 2014. in Intervjui

sdbih

Nakon katastrofalnih poplava i požara u BiH  klimatske promjene bi  morale da zabrinu  kako vlast tako  i građane Bosne i Hercegovine u cilju  promjene svijesti i odnosa prema okolini u kojoj živimo.  U Bosni i Hercegovini se jako malo govori o tome kako smanjiti negativne efekte na klimu dok je to u zapadnim zemljama jedna od najznačajnijih političkih tema. Za ovaj saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine ostat će zabilježena sramna činjenica  da Zakon o šumama nije nikad donesen čijim nelegalnim uništenjem je prouzrokovan  klimatski debalans u BiH!

U skladu sa  izbornim  programom Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine će se zalagati za uvođenje visokih klimatskih poreza na najveće zagađivače vazduha u BiH. Održivost ovog projekta u industriji ide ruku pod ruku sa smanjenjem poreskih i socijalnih  olakšice za privredne subjekte, koji su uzgred rečeno  danas među najvećim u Evropi, u cilju stimulisanja proizvodnje.

Takođe ćemo se zalagati za diferenciranu poresku stopu gdje će se povećati porez na benzin i naftu kako bi se reducirao ispust štetnog ugljendioksida  a uvesti olakšice na kupovinu  ekološki  održivih vozila. Posebnu pažnju ćemo  posvetiti  restrukturiranju kolektivnog  saobračaja kako bi se građanima poboljšao prevoz a  smanjila upotreba osobnih automobila.

Poreski sistem ne smije biti samo instrument u cilju naplate poreza države  već i sredstvo  u promjeni mentalnog odnosa stanovništva prema životnoj sredini. Ovim instrumentom se moraju prije svega stimulisati preduzeća čija djelatnost je zasnovana na  proizvodnji obnovljive  energijie i  efektivizaciji energetskih resursa.

Džebrail Bajramović, kandidat za bošnjačkog člana Predsjednišitva BiH

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s