Stranka dijaspore BiH povodom smrti fra Luke

Posted: 12. Avgusta 2014. in Intervjui

sdbih

Izražavamo našu najdublju sućut familiji i svim građanima koji su voljeli i poštovali   fra Luku Markešića , predsjednika  Hrvatskog narodnog vijeća i profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Luka je iza sebe ostavio  o neizbrisiv trag u unapređenju  i poštivanju ljudskih prava i moralnih načela u izgradnji društva i države Bosne i Hercegovine. Fra Luka se bavio sa svim  životnim pitanjima od interesa za sve ljude dobre volje kojima je Bosna i Hercegovina zajednička domovina i država.

Kao istaknuti predstavnik bosanskih franjevaca se nakon kraja Jugoslavije i formiranja novih država, zalagao za uređenje BiH kao samostalne i suverene države, protiv podjele BiH koja je stalno bila na udaru i u programima politika, prije svega, srpske, Miloševićeve, a kasnije i hrvatske, Tuđmanove.

Kao veliki vizionar je istakao važnost države Bosne i Hercegovine kao instrumenta  zaštite čovjeka, gdje  stvaranje jednonacionalnih entiteta nije rješenje ni za same dotične narode – Hrvate, Bošnjake i Srbe.

Ideje fra Luke Markešića su ideje svih slobodoljubivih građana Bosne i Hercegovine koje smo dužni njegovat i za njih boriti se!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s