Poziv za kažnjavanj​e zločina u Banjaluci

Posted: 11. Avgusta 2014. in Intervjui

sdbih

Podsjećamo javnost da za  strašne zločine počinjene u Banjaluci, u zadnjem ratu  niko još nije odgovarao  osim Haških osuđenika Radoslava Brđanina i Stojana Župljanina. Poznato je da Banjaluka u periodu između 92 – 95 bila jedan od najvećih geta nesrpskog stanovništva.

Na području Banjaluke ubijeno je oko 100 nedužnih Hrvata i  300 Bošnjaka. Na području Banjaluke postojali su logori poput Malog logora gdje su stotine ljudi bili zatočeni, tučeni, ponižavani. Nasmrt je pretučeno više građana, među njima i jedan maloljetnik iz Kotor Varoša.  Muslimanski i hrvatski vjerski objekti su srušeni a tragovi vandalskog divljanja očišćeni. Nesrpskom stanovništvu je bilo zabranjeno kretanje, prodaja imovine, sklapanje brakova,  kupanje na javnim mjestima je bilo zabranjeno, uručivani su otkazi  sa radnih mjesta, i dr. Svi su znali šta se događalo u Banjaluci a zato niko nije odgovarao,o čemu svjedoče  mnogi svjedoci i žrtve.

Podsjećamo javnost na neke osobe koje su u to vrijeme bile najodgovornije za etničko čišćenje Banjaluke. Svetozar Davidović je tada bio Vojni tužilac koji je donosio riješanja o pritvaranju! Boško Vukasan, vozač “crvenog kombija”,  je privodio u logore i tukao građane Banjaluke! Nenad Stevandić , tada  je bio u Kriznom štabu Banjaluke,  danas je narodni poslanik.  Ljuban Ećim, tada zamjenik načelnika Centra državne bezbednosti Republike Srpske u Banjaluci,  danas živi bezbrižno u Beogradu zajedno sa banjalučkim doktorom Menegelom, Radislavom Vukić, tada predsjednikom SDS-a Banjaluke i članom Kriznog štaba Banjaluke, poznatom po izjavi da se u banjalučkom kliničkom centru se neće  više rađati muslimanska niti hrvatska djeca!

Među najodgovornijim za zločine u Banjaluci su i Vojo Kuprešanin, tada  zamjenik Kriznog štaba Banjaluke , Dragan Davidović, ratni ministar vjera,  Nedjeljko Kajkut i Vitomir Popović, ratni predsjednik Osnovnog suda u Banjaluci  i mnogi drugi koji danas žive slobodno kao da se ništa nije desilo!

Zahtjevamo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se zločini počinjeni u Banjaluci  konačno poslije više od 20 godina stave na dnevni red i počnu rješavati! Ne kažnjavanje zločinaca je takođe zločin!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

komentara
  1. Emir kaže:

    Ja se nadam svim srcem da ce konacno neko pokrenuti postupak protiv Banjaluckih zlocinaca koji su nacinjeni protiv svojih sunarodnjaka nesrpske nacionalnosti.Volio bih da se svi kazne za sve ono sto su uradili protiv nenaoruzanog naroda.Nebi bilo nimalo zgoreg pomenuti pojedine srbe koji su u najtezim uslovima pomagali nesrbski zivalj.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s