Povodom katastrofa​lnih poplava

Posted: 8. Avgusta 2014. in Intervjui

sdbih

Povodom katastrofalnih poplava izražavamo duboko saosjećanje sa porodicima nastradalih i onih koji su preko noći ostali bez sigurnog krova nad glavom. Pozivamo svu bosansko-hercegovačku dijasporu da ponovo pokaže solidarnost, kao što su to uradili nebrojeno puta, te shodno svojim mogućnostima pomognu najugroženije.

Moramo konačno prihvatiti činjenicu i promjeniti svijest da su globalno zagrijavanje,  prirodne nesreće i nepogode u Bosni i Hercegovini dio naše svakodnevnice  sa kojima se moramo uhvatiti u koštac. Bosna i Hercegovina je danas, na žalost,  crna ekološka tačka nad kojom se vrši nasilje zbog neprijateljskog, ekološki neprihvatljivog odnosa prema prostoru i prirodi. Poplave i požari ne poznaju granice, granice stvaraju entitetski političari kako bi se državna prirodna bogatsva lakše otuđivala i zloupotrebljavala. Zaštita životne sredine ne može se dijeliti kao ni sama životna sredina prema vjerskoj, nacionalnoj i drugoj kategoriji! Mi smo ugoženi ne zbog nekog čovjeka što se nekako drugačije zove već zbog toga što je i cijela planeta ugrožena globalnim zagrijavanjem!

Bosna i Hercegovina plaća visoku cijenu katastrofalnih posljedica prirodnih nepogoda zbog maćehinskog odnosa političke vlasti prema pitanjima zaštite šuma i ekologije ali i niske svijesti jedno dijela naših građana prema svojoj prirodnoj sredini.

Sistem civilne zaštite ne funkcioniše zbog njene isparčanosti i  neuvezanosti na području cijele države ali i zbog nesuradnje Bosne i Hercegovine sa susjednim državama po ovom pitanju jer je problem globalan za sve  zemlje Balkana.

Politika u Bosni Hercegovini  bez sumnje snosi najveću odgovornost jer ne djeluje preventivno pa tako na primjer  ni dvadeset godina poslije rata nije donošen Zakon o šumama koje se nemilice uništavaju i kradu što dovodi do erozije zemlje i pojave klizišta. Bosna i Hercegovina nema svog Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  pa se tragikomično o jednom slivu rijeke Bosne brine Federacija a o drugom manji BiH entitet.  Zakon o zaštiti okoliša je takođe sveden na nivo entiteta!

Svi ovi navedeni primjeri zahtjevaju ozbiljniji pristup Bosne i Hercegovine problemu globalnog zagrijavanja  ali i i suradnje sa susjednim zemljama kako bi se napravile strategije i planovi djelovanja civilne zaštite u odbrani protiv prirodnih nepogoda.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

komentara
  1. Nermina kaže:

    Hvala našoj dijaspori na dosadašnjoj pomoći i brizi. Predlažem da se pokrenu aktivnosti prikupljanja sredstava za male projekte, koji će pomoći običnim ljudima u BiH. Treba spriječiti na vrijeme zloupotrebu ovih sredstava. Neka članovi Stranke Dijaspore iz dijaspore animiraju naše građane u dijaspori a članovi u BiH nek prikupljaju podatke o osobama sa najizraženijim potrebama kako bi se pomoć upotrijebila na pravi način.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s