Baronesa Warsi dala ostavku zbog Gaze: Podrška Izraelu nije u britanskom nacionalnom interesu

Posted: 5. Avgusta 2014. in Intervjui

Baroness_Warsi,_Minister_without_PortfolioMinistrica britanskog Foreign Officea Sayeeda Warsi (Baronesa Warsi) u utorak je podnijela ostavku navodeći da je politika vlade u vezi s krizom u Pojasu Gaze “moralno neodbranjiva”.

Ona je napisala na svom Twitter nalogu da napušta vladu “s velikim žaljenjem”, prenosi BBC.

Baronesa  Warsi, koja je ranije bila predsjedavajuća Konzervativne stranke, postala je prvi muslimanski ministar otkako je David Cameron stao na čelo vlade 2010. godine.

Premijer joj se zahvalio za njen “sjajni rad”, dodajući kako on želi “bezuslovno primirje” u Gazi.

Laburisti su podržali izjavu baronese Warsi, ali je kancelar George Osbvorne nazvao njenu ostavku “razočaravajućom i iskreno govoreći nepotrebnom”.

Baronesa Warsi odrasla je u Dewsburyju, u zapadnom  Yorkshiru, radila je kao advokat prije nego što je ušla u  politiku.

– S dubokim žaljenjem jutros sam uputila pismo premijeru u kojem nudim svoju ostavku. Više ne mogu podržavati vladinu politiku u vezi s krizom u Gazi – navodi ona na Twitteru.

Nekoliko poslanika iz Konzervativne stranke pozvalo je Camerona da zauzme oštriji stav prema Izraelu u jeku reagovanja zbog “neprimjerenih akcija” jevrejske države u Pojasu Gaze.

U pismu ostavke baronese Warsi navodi se da je vladina politika “moralno neodbranjiva, nije u britanskom nacionalnom interesu i dugoročno šteti našem ugledu na međunarodnom i na unutrašnjem planu”.

Dodala je da njena odluka “nije bila jednostavna”, ali da “postoji velika nelagoda unutar Foreign Officea zbog “načina na koji su se nedavne odluke donosile”.

Izvor: nekoliko bh. novinskih agencija koje su objavile ovu vijest 5. augusta 2014.; Izbor fotke: B.G.

————————————————————————————————————————————————————————–

KOMENTAR:

KADA SU MORALNA NAČELA ISPRED KARIJERE I SVEGA ŠTO UZ TO IDE

Potez ove 43-godišnje ministrice vjera britanskog Foreign Office-a, inače pakistanskog porijekla, jeste vijest za divljenje i za pamćenje. I za povlačenje nekih paralela, posebno nama – Bosancima i Hercegovcima. Budi, barem u meni, neke asocijacije.

Naime, čim sam čuo za ovaj moralni i časni potez Baronese Warsi, istog sekunda sam se sjetio Dejtona 1995. i potpuno neuvjerljivih, ali, na našu žalost, masovno općeprihvaćenih nebuloza o “zavrtanju ruku Aliji” ako ne prihvati Dejton, odnosno podjelu države, odnosno ako ne prihvati i onakvu (i ovakvu) Republiku srpsku, svjestan kako je nastala, unutar nje (Bosne), o “prijetnjama Amerike” da će nas bombardirati ako naša Armija nastavi sa daljnjim oslobađanjem zemlje…..

Sjetih se, odmah u slijedećoj sekundi, i Valentina Inzka, pa i njegovih prethodnika, koji za debelu mjesečnu plaću (50.000 KM) nijemo posmatra/ju kako Dodik i društvo i rukama i nogama ruše kakvu-takvu državu, sklepanu u Dejtonu, a on (Inzko) i oni (njegovi prethodnici) šuti/šute k'o zaliven/zaliveni jer mu/im neko ne dozvoljava da primjenjuje/primjenjuju tzv. Bonske ovlasti… 

Potez ove časne baronese je uzrokom pa se sjetih i svih dosadašnjih i današnjih bh. dužnosnika, posebno onih na državnim nivoima, koji su se prihvatili da obnašaju vlast znajući unaprijed da će biti limitirani, odnosno opstruirani nekim dejtonskim antibosanskim ustavnim rješenjima, poput tzv. entitetskog glasanja (Parlamentarna skupština) ili nužnim konsenzusom (Predsjedništvo). I niko od njih, čak ni kroz zube da prozbori da je ovaj Dejtonski ustav nelegitiman, jer ga nijedan saziv te iste Skupštine nikada nije usvojio, odnosno da posegne za Ustavom Republike Bosne i Hercegovine koji je vanparlamentarno, znači protuustavno i protuzakonito derogiran. I nijedna od parlamentarnih stranaka tu temu (Ustav RBiH) ne spominje. Zašto?! 

Zadivljujući politički, ali prije svega moralni gest Sayeede Warsi je moju pažnju usmjerio i ka aktuelnom američkom predsjedniku, pa i njegovim prethodnicima, jer sam se naslušao i načitao teza da su i njemu/njima “ruke svezane”, da i s njim/njima “neko upravlja iza zavjese…”, da je  on/oni “samo puki izvođač/izvođači radova…istureni igrač/igrači nekih lobija, posebno židovskih (čitaj: cionističkih). I tako dalje i tako dalje….

Dakle, ako je tom Aliji neko zavrtao ruku, trebao je odbiti da potpiše podjelu zemlje (čitaj: kapitulaciju) ili u protivnom podnijeti ostavku. Tada bi na velika vrata ušao u historiju Republike Bosne i Hercegovine, pa čak i svijeta! Ako su neki prijetili da će nas bombardirati, trebao je i tim povodom ponuditi ostavku umjesto što je naredio generalima Dudakoviću i Alagiću da stanu! Nije ni to učinio. Zašto?

Ako tom Inzku neko iz Vijeća za implementaciju mira ne dozvoljava da primjenjuje Bonske ovlasti prema onima koji otvoreno ruše Bosnu i Hercegovinu, odnosno ponašaju se antiustavno (čak i po ovom Dejtonskom ustavu kojeg oni kao čuvaju), zašto ne kaže ko mu to ne dozvoljava i zašto sjedi tako dugo u toj fotelji a ne radi skoro ništa?!

Ili, zašto svi “naši” bajni parlamentarci i članovi Predsjedništva sjede tamo gdje sjede a znali su unaprijed da neće moći puno (ili gotovo ništa) uraditi za Državu?! I svi do jednoga su znali (ili su morali da znaju) za onu Holbrooke-ovu da “BiH može  živjeti po Dejtonskom ustavu najduže 15 godina…” Šta bi izgubili ako odstupe, osim “tričavih” nekoliko hiljada KM mjesečno, plus razne druge povlastice i pogodnosti?! Zar je to važnije od Države?! Njima očigledno – jeste.

Zašto je aktuelni američki predsjednik (pa i njegovi prethodnici) prihvatio da bude takozvani šef Bijele kuće ako će neke poteze eventualno vući i protiv vlastitih uvjerenja? Odnosno, zašto se prihvata funkcije za koju mnogi, itekako upućeni, kažu da na istoj nije samostalan? Da li samo radi nekakvog ulaska u američku i svjetsku povijest?! Ili….Možda će se neki zakačiti za ovaj primjer i evetualno reći da stvari previše pojednostavljujem ali neka shvati ko kako hoće, život itekako treba pojednostaviti, a ne komplicirati i nijednog ljudskog stvora na ovoj Zemlji ne treba praviti “svetim”. To je moje gledanje na život i tačka! Jer, ipak, svi smo mi samo djeca Ademova i Ibrahimova, odnosno obični – smrtnici!

Helemnejse, svi gore spomenuti bi na velika vrata ušli u historije svojih zemalja, a neki i u svjetsku, da su u konkretnim situacijama povukli častan potez kao Baronesa Warsi. Nisu to učinili i zato nisu veliki. Ona jeste učinila jer su joj moralna načela, dostojanstvo i  čast ispred političke karijere, eventualno lagodnijeg života i svega što uz to ide. Zato ona jeste – VELIKA!

Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s