BURLINGTONSKI BAJRAM KOJI ĆE SE PAMTITI

Posted: 3. Avgusta 2014. in Intervjui

 

Muslimani Vermonta na ovaj Ramazanski bajram ostvarili svoj kapitalan program : za svega par mjeseci prikupili 750.000 dolara, sa kojima su kupili preostale dvije trećine objekta u kojem sada egzistira Burlingtonska džamija i time postali vlasnici cijelog objekta, u kome će se početkom naredne godine formirati prvi Islamski centar Vermonta.  

C:\Users\Zijad\Pictures\2014-07-2835.JPG

I ovaj Ramazanski bajram muslimani Vermonta, nastanjeni prvenstveno u najvećem vermontskom gradu Burlingtonu, klanjali su u burlingtonskom Hotelu Sheraton. Razlog za to je što iz godine u godinu muslimanska populacija Vermonta  sve brže raste, pa se već nekoliko godina bajramska i druga masovnija okupljnja muslimana  organizuju u većim hotelima ili sportskim dvoranama, jer jedina Burlingtonska džamija ne može primiti sve one koji takvim okupljanjima žele prisustvovati.

Ovaj Ramazanski bajram u Vermontu će se dugo pamtiti

Za razliku od ranijih godina, ovaj ramazanski bajram  u Burlingtonu pamtiće se veoma dugo, kao kapitalni događaj. Bajram namaz u hotelu Sheraton klanjao je do sada najveći broj muslimana. Bilo ih je blizu 2.000, a potiču iz 24 islamske nacije, iz svih dijelova svijeta. Najviše je Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, koji čine preko 40% muslimanske populacije Vermonta. Međutim, broj muslimana na bajram namazu nije bio osnovna značajka ovog Bajrama. Posebnim i nezaboravnim čini ga činjenica da su islamski vjernici Vermonta za ovaj bajram, uz pomoć Allaha dš.š,  ostvarili svoj veliki kapitalni cilj, koji su sebi postavili prije šest mjeseci. Prikupili su iznos od 750.000 dolara sa kojim kupuju dodatne dvije trećine i postaju jedini vlasnik objekta u kojem je sada smještena Burlingtonska  džamija. Ovom kupovinom džamijski prostor povećava se sa 5.000 na 15.000 kvadratnih skver fita. Proširuje se prostor za obavljanje namaza i stiču uslovi za formiranje prvog Islamskog centra u Vermontu.

C:\Users\Zijad\Pictures\2014-07-2831.JPG

Nosilac ovih aktivnosti bio je Islamic Societi of Vermont (ISVT), koji ujedinjuje sve muslimane ovih prostora, a postoji od 1995. godine. Za kupovinu dodatnog prostora novac je prikupljen za svega tri mjeseca. Posebno je bila djelotvorna 27-ma ramazanska noć 29. Jula 2014.godine , Noć Lejletul Kadr, kada je prikupljeno nedostajućih  60.000 dolara i time dostignut cilj, obezbjeđeno svih 750.000 potrebnih za kupovinu dodatnog prostora. Preko 90% sredstava prikupljeno je na lokalnom nivou, a oko 10% su donirali dobri ljudi iz drugih dijelova Amerike i Kanade. Svima njima se i ovom prilikom od srca zahvaljujemo i molimo dragog Allaha da im to upiše u njihova dobra djela.

U novom prostoru biće više mjesta za klanjanje, banket sala sa kuhinjom, centar za predškolski uzrast i rekreaciju mladih, konferencijska soba sa bibliotekom, prostor za pogrebne usluge, dodatni parking prostor. Time će se povećati kvalitet i omogućiti organizovanije obavljanje vjerskih i kulturnih sadržaja, koje će pomoći da se sačuva jezik, vjera,  kultura , tradicija i identitet

Islamska zajednica Vermonta postoji od 1995. godine

Islamska zajednica u Vermontu postoji od 1995.godine, a nastala je dolaskom prvih Bošn jaka.  Do tada u Vermontu nije bilo brojnije muslimanske populacije. Prije 20 godina klanjalo se u privatnim kućama, u iznajmljenom prostoru, a 1997. godine, dvije godine nakon osnivanja Islamske zajednice, vermontski muslimani kupili su jednu trećinu prostora u većem objektu, u kojem od tada na adresi 182 Hegeman Avenue , Suite 1, Colchester, VT 05446 egzistira Burlingtonska džamija. Taj prostor se vremenom pokazao nedovoljan, pa se počelo razmišljati o proširenju, što je dovelo do realizacije ovog projekta, vrijednog u novcu preko milion dolara, a neprocjenjivo značajnog za vjerski i kulturni život ovih i budućih generacija muslimana Vermonta.

Džamije dobivaju dodatne sadržaje

Džamije su imperativ opstanka muslimana na svim prostorima gdje muslimani čine doseljeničku populaciji i predstavljaju manjinu. Gdje nema džamija neće biti ni muslimana, ili će se izgubiti kao cvijet u travi. U fabrici hranimo tijelo, u džamiji dušu.  Ali u novim uslovima življenja džamije nisu dovoljne. Potrebni su im dodatni sadržaji. To je bio razlog što su se muslimani Vermonta, po ugledu na druge veće islamske centre, odlučili pokrenuti kapitalan projekat , kupiti dodatni prostor i u njemu pokrenuti rad Prvog islamskog centra  u Vermontu, maloj američkoj državi koja broji svega 630.000 stanovnika. Islamski centar Vermonta su vrata na koja će ulaziti, kroz koja će prolaziti i izlazizi u svijet generacije mladih muslimana, koji će svojim znanjem i umijećem obogatiti ovaj svijet i učiniti ga za sviju nas boljim i sretnijim

Muslimani postali nedjeljiva sastavna komponenta vermontske populacije

I ovogodišnji Ramazanski bajram pokazao je da su Islam i Muslimani postali prepoznatljiva, poželjna, sastavna  i nedjeljiva organizovana komponenta kulture življenja na ovim prostorima, kao i širom Amerike. To se uvjerljivije nego ikad pokazalo na ovoj bajramskoj svečanosti u Hotelu Sheraton.

Od ranih jutarnjih časova, učenjem Eid Tekbira prisutni su izrazili svoju bezgraničnu zahvalnost Alahu dž.š.

“Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar,  La ilaha illallah Illallahu, Allahu Akbar, Allahu Akbar walillahil Hamd!“.

Sa posebnim oduševljenjem svi prisutni su saslušali obavještenje predsjednika ISVT g. Ezzeddine Fatnassi, kojim ih se obavještava  da je na ovaj Bajram završen njihov kapitalan program kojim je prikupljeno 750.000 dolara i otkupljen cijeli objekat u kome je do tada Islamic Society of Vermont posjedovao samo trećinu korisnog prostora.

Nakon kraćih  pozdravnih obraćanja prisutnim od strane predstavnika Bošnjaka, muslimana Somalije i muslimana Pakistana, prigodnom bajramskom hudbom se obratio imam burlingtonske džamije Islam Hasana, a potom se pristupilo klanjanu Bajram namaza. Klanjanjem Bajram namaza muslimani Vermonta su ponovno potvrdili svoju odanost Allahu (dž.š.) i svojoj vjeri Islamu. Poslije klanjanja Bajram namaza pristupilo se čestitanju, a djeca su sa neskrivenim zadovoljstvom počela puniti svoje džepove prvim novčanim bajramskim darovima.

Sami možemo mnogo, a jedinstveni možemo skoro sve

I ovaj projekat muslimana Vermonta, koji nam ovim ramazanskim bajramom donosi blagostanje, pokazao je da i sami možemo mnogo ali jedinstveni možemo sve. Jedno učinjeno dobro djelo vrati makar jedan osmjeh radosti, a dobra djela ostaju. A to sam naučio i ja još dok sam bio dijete. Rano sam ostao bez oca. Još dok sam bio sasvim mali urezala mi se u pamet ona narodna “Gdje god nađeš zgodno mjesto tu drvo posadi, a drvo je blagorodno pa će da nagradi “. Opsjednut tom porukom od svoje prve đačke zarade kupio sam i zasadio u svojoj bašti nekoliko sadnica šljiva, jabuka i krušaka, a isto toliko i mojim dvjema tetkama koje su u ratu ostale bez muževa, kao i mnoge naše majke danas. Godinama kasnije uživali smo te plodove. Prošle godine jedna moja prijateljica posjetila je moj rodni grad Bosansku Dubicu, prošla pored moje napuštene opustjele kuće iz koje smo u martu 93. protjerani i nabrala punu korpu jabuka sa stabla koje se skitilo. To saznanje  me ispunilo zadovoljstvom, jer i kada nas nema plodove našeg rada koriste i drugi, što njih i nas čini sretnim. A svima nama voljom Allaha dž.š. određeno je da sadimio i gradimo i na ovim prostorima, da beremo plodove mi i naši mladi koji dolaze.

C:\Users\Zijad\Pictures\2014-07-2848.JPG

Vjeruje se da je ovo posljednji put da muslimani Vermonta Bajram namaz klanjaju van džamijskog prostora. Kako je u svom pozdravnom govoru najavio aktuelni predsjednik  ISVT g. Ezzeddine Fatnassi već naredni bajramski namaz klanjat će se u Burlingonskoj džamiji koja će sa proširenjem prostora moći primiti sve one koji tom najvećem muslimanskom prazniku budu željeli prisustvovati.

Burlington, Avgusta 2, 2014

Zijad Bećirević

zijad-becirevic1

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s