Nešto kao bajramska čestitka

Posted: 26. Jula 2014. in Intervjui

KAKO ĆE MOJE SRCE BITI POTPUNO RADOSNO AKO ZNAM DA SU MNOGA NEDUŽNA UCVILJENA, BAŠ U RAMAZANU I BAŠ NA BAJRAM ?!

Bismillahirrahmanirrahim!

U ime Allaha, općeg dobročinitelja, milostivog, samilosnog!

bajramska...
U proteklih mjesec dana muslimani diljem svijeta su imali priliku da se približe Stvoritelju, da ga mole da im grijehe oprosti a dobra djela nagradi, vjerujući u Njegovu moć i Njegovu milost koju naročito podaruje svojim bogobojaznim robovima u najodabranijem mjesecu u godini – ramazanu. Na “izlaznim vratima” naših domova je mjesec u kojem su muslimani imali priliku da postom, ibadetom, dovama, čovekoljubljem i dobrim djelima prema svim Božjim stvorenjima očiste i dodatno oplemene svoje duše, a eliminiraju ili reduciraju svoj ego i svoj nefs, da, jednostavno, postanu bolji ljudi. Za dobrobit sebe samih, svojih porodica, zajednica i čovječanstva u cjelini! Odlazi nam najdraži musafir koji je u naše kuće i džemate u svom “prtljagu” donio toliko bereketa, mira u našim srcima i dušama, novih-starih “recepata”, kako za Ovaj, tako i za Onaj svijet, kako bi svima na ovoj planeti bilo bolje.
Ali, bili smo svjedoci i sudionici da su, upravo u odlazećem ramazanu, naša srca zatreperila, uznemirila se, narušen nam je bio onaj poslovični ramazanski spokoj i mir i to 11. jula u Srebrenici, toj našoj rani neprebolnoj, a fleki na savjesti čovječanstva, posebno onog njegovog tzv. moćnog dijela, te 20. jula u Kozarcu i Prijedoru, našoj, ništa manje bolnoj rani od srebreničke. A na naša, ionako ranjena srca i duše naše, kao so na žive rane, padale su zastrašujuće slike iz Gaze kada se pred očima cijeloga svijeta, pa čak i uz blagoslov nekih nazovi sila, bezdušno ubijaju na stotine palestinske djece, žena, staraca…civila, granatiraju se bolnice. Ubijaju se i ovoga puta, kao što je to bio slučaj u Srebrenici, Kozarcu, Prijedoru te diljem Bosne – muslimani. Ubijaju se baš u ramazanu! I, tom cionističkom Izraelu je sve to “aproved” u nekim važnim office-ima tzv. suvremenog čovječanstva. Odobreno je izraelskim cionistima da vrše genocid, makar i na rate, do posljednjeg Palestinca, odnosno muslimana.
Uobičajeno je u ovakvim prilikama, odnosno u predbajramskom ozračju, pozivati da se radujemo Bajramu, jednom od dva najveća muslimanska blagdana, jer Bajram to (radost) u svojoj suštini i jeste. Moja duša, srce, te moralni i etički kod me ipak sputavaju da apeliram na potpunu i bezrezervnu radost muslimana. Naime, imajući u vidu koliko palestinske djece i civila uopće svakodnevno gine, bio bih licemjeran ako bih se opušteno i do kraja radovao čak i na Bajram, jer je, kao i onaj 1992. u Bosni, krvav. Kako će moje srce biti potpuno radosno ako znam da su mnoga nedužna ucviljena, baš u ramazanu i baš na Bajram?! Kako?!
Dakle, radujmo se umjereno, reducirano, sa “zadrškom”, svjesni da trebamo ljudski suosjećati sa jednom Havom Tatarević iz sela Zecovi kod Prijedora, hiljadama majki, očeva, sestara i braće iz prijedorskog kraja, Srebrenice i, sada – Gaze.
Zamolimo Allaha dž.š da nam grijehe oprosti a nagradi nas za sve ibadete i dobra djela učinjena u mjesecu Objave – ramazanu. Zamolimo ga da olakša, da podari sabura preživjelim članovima porodica prijedorskih, srebreničkih i svih nevinih bh. i palestinskih žrtava. Amin!

SVIM MOJIM ČITATELJIMA ISLAMSKE VJEROISPOVJESTI NEKA JE
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Bedrudin GUŠIĆ

plitvice-ferhadija

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s