Biti sudionik Gaze, dženaze u Srebrenici, Kozarcu…DA, “U PRIJEDORU JE IZDAT LJUDSKI ROD….”

Posted: 20. Jula 2014. in Intervjui
klanjana-dzenaza-zrtvama-genocida-u-prijedoru-za-antu-dolica-minuta-sutnje
 
Jedan sam od onih smrtnika koji uživa i u ovozemaljskim blagodatima, prije svega kroz svoj privatni život. A takvim mi ga je Gospodar svih svjetova podario i Njemu hvala. Ali, to istovremeno ne znači da sam od onih što zabija glavu u pijesak i ne vidi šta se dešava u svijetu… Prokleo bih samoga sebe ako bih ostao ravnodušan na svakodnevne slike i vijesti iz Gaze…, ili, jednostavno, “preletio” preko onoga šta se dešava u Memorijalnom centru Potočari svakog 11. jula, pa i ovogodišnjeg…, prokleo bih samoga sebe ako ne bih pustio neku suzu danas, nakon dženaze u Kozarcu i sahrane Ante Dolića u Prijedoru.
Ne, nisam taj! Jedan sam od onih kojemu itekako potekne suza prije, za vrijeme i nakon dženaze u Kozarcu… potekne suza kada se samo spomene Hava Tatarević kojoj su zlikovci ubili šestericu sinova i muža…ili spomenu druge majke, očevi, sestre, braća, rodbina, komšije, prijatelji, sunarodnici…ama, jednostavno, ljudi-civili, nikome krivi i nikome dužni.
Šta sada reći u ovom osvrtu a ne ponoviti, bilo sebe samoga ili druge koji rekoše mnogo toga u ovom danu tuge i boli ne samo za FBiH, Bošnjake i bh. Hrvate…., nego za onaj dio ljudskog roda ma gdje je i ma kako se Bogu moli ili ne moli, ma kakva mu je boja kože…a suosjeća sa nevinim žrtvama bilo gdje u ovakvom svijetu, pa i sa ovima u Gazi, Srebrenici, Kozarcu?! Mnogo toga bih rekao ali ne bi bilo dovoljno, kriknuo bih ali bojim se da me niko ne bi čuo….
gaza
Nego, neka ostane zapisan barem pokušaj ovog kratkog ljudskog izliva sousjećanja, tuge, boli…, kako zbog onih 284 koji nakon Tomašice nađoše svoj smiraj u mezarima i grobu… ali i srdžbe zbog spoznaje da živimo u svijetu nepravde i erozije svih ljudskih vrijednosti.
Ponovit ću samo rečenicu reisa Kavazovića da je u Prijedoru “izdat ljudski rod, a ta izdaja traje u Hagu i New Yorku….” Ja bih dodao i u nekim drugim centrima takozvane moći, prije svega u – Washingtonu i Briselu, ali i u Rijadu, Abu Dabiju….Ali, neka ne zaborave “silnici” ovoga svijeta da apsolutnu moć ima samo – On! I, Njegova je – posljednja!
 Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s