Ignorantan odnos gradskih vlasti Banjaluke

Posted: 19. Jula 2014. in Intervjui

sdbih

U četvrtak 17 jula ove godine u okviru 11 susreta Banjalučana ” Vezeni most – 2014”  u bivšem Domu kulture u Banjaluci, Zajednica udruženja građana  ovog grada održala   je tradicionalnu  tribinu na temu; ” Značaj demokratskog imenovanja naziva ulica i naselja u obnavljanju povjerenja za suživot, toleranciju, uvažavanje različitosti i očuvanja kulturno-historijeske baštine”.

Kao što je poznato banjalučke vlasti su vođeni ideološko-političkim motivima, u toku i nakon zadnjeg  rata preimenovali gotovo sve predratne nazive ulica i naselja u nazive isključivo sa srpskim predznakom, šaljući time poruke netolerancije i mržnje prema drugom i drugačijem. Premda su bili pozvati, predstavnici grada Banjaluke se nisu odazvali ovoj tribini ćime se još jednom poslao jasan signal da se neće odustati od legitimizacije etničkog čišćenja i urbicida počinjenog u ovom gradu.

Oštro osuđujemo ovako ponašanje predstavnika lokalne vlasti grada Banjaluke koji je kontinutet politike zabluda, mitova i netolerancije koje elita RS-a šalje građanima prije svega srpske nacionalnosti. Nesumnjivo je da politička elita RS-a zloupotrebljava ljudske emocije, ratne tragedije i žrtve, nacionalna osjećanja i kulturu kako bi se radikazirali osjećaji i uvjerenja javnog mnjenja i stvorilo raspoloženje  opravdanosti etno-fašističke poruke koju šalju nosici političke vlasti.

Podržavamo legitiman zahtjev Udruženja građana Banjaluke da se ulicama i naseljima ovog lijepog grada vrate njihovi predratni nazivi ćime bi se jasno poslao signal tolerancije i poštovanja drugog i drugačijeg.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s