Pakao Balkana

Posted: 15. Jula 2014. in Intervjui

Autor: Beba KAPIČIĆ

Beba Kapicic

Mnogi od nalogodavci pakla proživeli su mirno svoje poslednje dane i tiho se išunjali sa ovoga sveta, neki još trabunjaju i guslaju jezikom neljudi, bez griže savesti, bez traženja oprosta za krike 8.362 Bošnjaka koji su se stopili u jedan, tog jula 1995-te.godine u Srebrenici, sa samo jednim pitanjem – zašto? Danas srpskog premijera nazivaju ustašom, balijom, šiptarom, izdajnikom, jer je shvatio ( nadam se) kud je plovio brod sa kapetanima pijanim od krvi i pljačke!

Piše: Beba KAPIČIĆ

Nisam u obavezi da pobedim, ali sam u obavezi da poštujem istinu. Nemam obavezu da uspem, ali imam da živim pored svetla koje me obasjava. Moram stajati uspravno pored svakoga koji to čini, biti uz njega dok je dobro, ali i onda kada je loše. – Abraham Linkoln

Dok se privodilo kraju svetsko prvenstvo najvažnije sporedne stvari, premijer Srbije izjavljuje za američku televiziju Si-En-Bi-Si : Reformisanje Balkana je gore od pakla!

Vrata pakla Balkana otvorena su početkom devedesetih prošlog veka, oni koje nije zaveo Gazimestan-srpske nesreće i sramote, upozoravali su na na sve ovo što će nastati kao posledica krvavog pira, a nazivani su izdajnicima, mundijalistima, stranim plaćenicima; nije bilo lako živeti u epicentru zla svih tih strašnih godina istrajavajući i nadajući se da će doći neko bolje vreme, da će se gresi priznati i da će na čelu prokažene zemlje biti oni koji je zaista vole!

Naši & njihovi: A onda su došli naši, pljačka je nastavljena u sprezi sa njihovim, sve se relativizovalo, trgovalo se sa ratnim zločincima, egzekutorima Genocida u Srebrenici do poslednjeg daha, živeli su tu pored nas godinama i Mladić iKaradžić dok ih konačno pod moranje nisu isporučili!

Nikakvo suočavanje ni katarza nije sprovedena, vladavina naših donela je sramno izjednačavanje četnika i partizana, lažnom, falsifikovanom revizijom istorije Srbija skriva četnički genocid nad muslimanima u vreme Drugog svetskog rata, retko pominje i ovaj poslednji, najstrašnij zločin na pragu novog milenijuma kada su 8.362 Bošnjaka mučki ubijena da bi se ostvarili monstruozni snovi o Velikoj Srbiji, delova SANU-i, SePeCe-e, Francuske 7 i… nažalost 90 odsto beslovesne mase koja je srljala za njima u provaliju !

Mnogi od nalogodavci pakla proživeli su mirno svoje poslednje dane i tiho se išunjali sa ovoga sveta, neki još trabunjaju i guslaju jezikom neljudi, bez griže savesti, bez traženja oprosta za krike 8.362 Bošnjaka koji su se stopili u jedan, tog jula 1995-te.godine u Srebrenici, sa samo jednim pitanjem – ZAŠTO?

Pogled u prošlost, pogled u budućnost: Danas premijera nazivaju ustašom, balijom, šiptarom, izdajnikom, jer je shvatio ( nadam se) kud je plovio brod sa kapetanima pijanim od krvi i pljačke!

Predsednik Srbije poručio je u intervjuu za agenciju Bloomberg da je Titov koncept vanjske politike jedini pravi izbor za Srbiju! Drugo vreme, drugi običaji, drugi istorijski kontekst, ovo nije Jugoslavija, Toma još manje Tito, jedan od najvećih državnika dvadesetog veka! Ministar vanjskih poslova Srbije osudio je u Dubrovniku na devetom Kroacija forumu, bombardovanje tog hrvatskog grada u ratu devedesetih. “To je svakako za pohvalu, da se čovek seti da to kaže, ali nije ništa od čega se zemlja zatrese” – rekla je njegova hrvatska koleginica! Hrvatska agencija navodi da je to prvi zvaničnik Srbije koji je jasno osudio napad bivše JNA i srpskih i crnogorskih paravojnih snaga na grad pod zaštitom UNESKO -a!

Sećam se da smo u Beogradu uprkos stravičnoj nacionalističkoj histeriji potpisivali peticiju protiv opsade i granatiranja Dubrovnika; njen faksimil objavljen je u tadašnjem Monitoru sa našim punim imenima i prezimenima! Da li bi i nama trebao da se izvini reformisani ministar vanjskih čija je partija onog vremena bila glavni uzrok zla i pakla Balkana i da li treba da zaboravimo prošlost i krenemo dalje? Dalje smo krenuli, ali zaboraviti nikada nećemo horde Crnogoraca, Srba, šta li su već, iz Montenegra, pijanu rulju, koja je krenula da zdušno u čoporu sa JNA, ruši a potom gradi sa Vučurević-šoferom-neimarom, novi Dubrovnik!

Stranke, lideri i državna politika: Računi ostatka DS i LDP su blokirani, prva duguje još od izbora 2012, 39 miliona, mislili su pobediće, a onda će lako ispeglati zaduženja i nastaviti stazama haosa kojima su krenuli od marta 2003. Stranke su bankrot ali su rukovodstva puna, to su sada njihovi novci i ne bi da ih arče kad je im je vlast preko koje su ih namicali izmakla!

Kišno leto teče čekajući vrelu jesen, sa lišćem opadaće i penzije i plate, ministar finansija Srbije daje ostavku i beži glavom bez obzira, on je kao predlagao smanjenje penzija za 20 odsto, premijer netom prozvani Meko srce ni da čuje, onda se javlja verovatno budući ministar i nudi smanjenje od “samo” 10 odsto!

Nigde u svetu se stečene penzije ne smanjuju, gradjani su uplaćivali svoje novce tijekom radnih godina, to je njihova štednja za stare dane, ali ovo je Srbija do Tokija, opljačkana od njihovih i naših, platiće pučanstvo sve što su oteli, a oni će nastaviti da žive lagodnim životom! Meko srce je sa tajkunima, pardon, privrednicima razmatralo načine kako da im se pomogne, dok je ministarka Kori savetovala gradjane da rasprodaju imovinu kako bi mogli da plaćaju poreze i račune koji se mesečno enormno uvećavaju!

Nisam čula da je neko rekao tajkunima da prodaju vile, jahte i ostalo blago stečeno posle prvog miliona za koje nikome ne ne pada na pamet da ih pita, plate svoje obaveze i ulože u posrnulu zbog njih privredu? Plate i penzije su već dobrano smanjene sa svim poskupljenjima koja su na snazi i koja će tek uslediti i nemojmo se čuditi što mladi beže, što je bela kuga na sceni, što imamo najgore zdravstvo u Evropi, najniži minimalni dohodak na svetu i da parafraziram HemingvejaNe pitaj za kim zvona zvone, ona zvone za tobom Srbijo!

Crnogorski primjer: I dok ovog kišnog jula boravim u Crnoj Gori zemlji mojih predaka, čije planine i more beskrajno volim, već dugo aktuelnoj vlasti imala bih što šta zameriti, ali to je već problem njenih građana, ono što je za svaku pohvalu je državnički projekat, zacrtan put ka EU i NATO-u i – za razliku od Srbije – antifašizam sa kojim se ponose!

Žan Pol Sartr, francuski filosof, smatrao je 13. juli 1941. najznačajnijim datumom tog vremena u porobljenoj Evropi. Ustanak crnogorskog naroda protiv desetostruko jačeg protivnika, italijanskog okupatora i hapšenje istog dana 7.000 njihovih vojnika, je prva pobeda u Drugom svetskom ratu nad snagama fašizma, silama osovine.

(Primarno objavljeno na Informativnom portalu Analitika, 15. jula 2014.)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s