Umjesto nesuđenog intervjua: NE VJERUJEM EMIRU SULJAGIĆU, koordinatoru građanske koalicije “1. mart”

Posted: 16. Marta 2013. in Intervjui

suljagic
Ima ona stara narodna koja kaže: “Jednom špijun, uvijek  špijun”. Po istoj analogiji može se konstruirati i ova: “Jednom lažac, uvijek lažac”. Imao sam već jedno takvo iskustvo sa tadašnjim ministrom obrazovanja Kantona Sarajevo, mlađahnim Emirom Suljagićem u vrijeme harange protiv njega vezano za priču da ocjena iz vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjena učenika u školama na području KS, kada je jedan, za dlaku doživotni reis, najavljivao “sarajevsko ljeto”. Tim povodom mi je taj Suljagić bio prihvatio intervju i izigrao me bez pardona i objašnjenja. Nije ni odgovarao na podsjećanja na obećanje, ne samo meni (meni najmanje!), nego onima koji čitaju, naročito Bosancima i Hercegovcima izvan BiH i drugim potencijalnim čitateljima. Osim što je pokazao pomanjkanje elementarne kulture počastio je i mene i dio javnosti i viškom neodgovornosti i arogancije.

Znamo kako je dalje išlo sa njegovom miinistarskom karijerom te njegovim angažmanom vezano za lokalne izbore u rodnoj mu Srebrenici i to nisu teme ovog osvrta.

Aktuelno je sada njegovo koodiniranje Koalicijom znakovitog naziva “1. mart” i sada tim novim povodom sam mu se bio obratio da razgovaramo za javnost na tu temu, podsjetivši ga da me je već jednom izigrao, ali da mu dajem još jednu šansu – ovoga puta da se iskupi. I, prihvatio je ponovo moju želju, obećavši da će se zaista iskupiti za prethodnu neodgovornost prema meni i onima koji me čitaju. Smatrao sam, naime, da je tema izuzetno važna i da zbog nje kao takve trebamo prevazići raniji nesporazum, odnosno da mu trebam halaliti. U općem interesu! Čak sam pri tom bio zanemario jednu njegovu katastrofalno lošu izjavu da “mi nemamo ništa protiv Republike Srpske, već protiv Dodika…” Ovdje logika kaže: ne može se istovremeno biti i za Rs i za RBiH.., odnosno da je Suljagić od glave do pete Dejtonac.

Helemnejse, desilo se isto kao i prvi put: Emir Suljagić me je prethodnih 2-3 sedmice slagao nekoliko puta, jer sve što mi je obećavao i u što me uvjeravao, nije uradio. Očigledno, radi se o istom karakteru istog čovjeka koji me već jedanput bio izigrao, pokazavši pri tom koliko mu je stalo do date riječi, do mojih čitatelja i do nas izvan BiH, općenito. Obećavao mi je taj Emir odgovoriti na dostavljena mu pitanja i prije njegovog nedavnog boravka u SAD, kao i po povratku. Nisam ga pritiskao prvih dana po njegovom povratku iz Amerike imajući u vidu da je umoran i sl., iako sam znao da je prvi dan po povratku gostovao na jednoj bh. televiziji, da je davao intervjue drugima tamo. Imao sam previše  razumjevanja za njega, ali, očigledno, on to sve nije zaslužio. Slagao me bio jednom, ja mu halalio, dao mu još jednu priliku i opet me slagao. Zaista, ko slaže jednom, slagat će i drugi, treći… ko zna koji put. U mojoj dugogodišnjoj novinarskoj praksi izigrali su me mnogi (to govori o njima, ne o meni), ali svima sam to dopustio samo po jedanput. Emiru Suljagiću sam dopustio da bude jedini od brojnih koji me izigrao dva puta zaredom. To govori o njemu i njegovom moralnom i etičkom kodu, ne o meni. Zato, ja tome mladom čovjeku, aktuelnom koordinatoru Koalicije “1. mart” više ne vjerujem čak i kada bi me uvjeravao da ispod Starog mosta teče Neretva ili Gradskog mosta u mojoj Banjaluci Vrbas. Kad bi on to rekao, ja bih najprije  išao provjeriti.

 Bedrudin GUŠIĆ

bedro-new-1002

 

komentara
 1. Kadro Ibrakić kaže:

  Sellam poštovani prijatelju Bedro!.
  Kada je riječ o spomenutom Suljagiću, o njegovoj bahatosti i nezainteresovanosti oko jedne domaćinske priče, razgovora ili intervjua, koji je zaista trebao da se dogodi, između vas dvojice, slobodno mogu reći, a i mnogi drugi će reći, ili su već to i učinili, da smo svi mi, ostali uskraćeni , ne samo o radu koalicije ,,1 Mart,, nego i o istini, o postojanju jednog insana-čovjeka, o njegovom liku, poštenju i stvarnom zalaganju, koje nama kao insanima-ljudima prezentuje, istina, samo putem koalicije, kao u množini, ali, evo, sada vidimo, o kakvom se insanu-čovjeku radi.
  Vi ste zaista darežljiva i vrlo strpljiva osoba, kako i sami rekoste, da se može oprostiti jednom, svakome, pa i njemu, možda zbog prezautetosti oko poslova itd. ali, opraštati i dalje, to zapravo govori, o kakvim insanima-ljudima je riječ.
  I saam sam često puta, opraštao i po dva puta, ali, kasnije sam vidio, da sam tada činio velike greške.
  Dakle, nema praštanja u nedogled!.
  Nedavno sam pisao o tome, odnosno o Suljagiću, kao i o toj koaliciji ,,1 Mart,, i njenom radu, gdje sam napisao da se u toj koaliciji, nigdje ne spominje, država Republika Bosna i Hercegovina, kao kategorija, za koju se mnogi patrioti i bore, za njen povratak, kao i njenog, jedinog i važećeg Ustava.
  Pisao sam takođe i na njihovu stranicu direktno, međutim, nisam dobio nikakav odgovor do dana današnjeg.
  Proteklo je nekoliko dana, od tog mog pisanja, gdje sam se skoro i potpuno uvjerio, da to njemu-koaliciji, nije ni na kraju pameti, nažalost,. te sam odlučio, da se po tom pitanju, koje sam im i uputio više i ne javljam, niti učestvujem u bilo kojem smislu.
  Pisao sam i na našoj grupi Vođstva, gdje su me svi i podržali i tako ću nastaviti i dalje.
  Zaista je apsurdna izjava Suljagića, kada kaže, da nema ništa protiv RS-a, nego samo protiv Dodika!.
  Zar trebaju da budu neki pojedinci u prvom planu, a vrlo bitne stvari, kao država i njeno postojanje da budu u nekom drugom i da se njegova-njihova navodno borba, ne usmjerava u tom pravcu!?.
  Neznam, kako će se sve to dalje odvijati i kako će se sve i završiti, ako se i završi uopšte?.
  Iz svega ovoga, može se jednostavno i zaključiti da, sada imamo još tih ,,dejtonaca,, kojima država RBiH nije ni na kraj pameti, već se zdušno bore samo za svoje lične interese, nebi li pri tome pridobili što više pažnje, i kao koalicija, ali i kao pojedinci u istoj.
  Na veliku žalost, to pokazuje upravo tako i iskreno, volio bih, da nisam/nismo u pravu.
  Dragi i poštovani prijatelju Bedro, neka Dragi Allah dž.š. uputi na pravi put, sve one, koji su na nekom krivom i pogrešnom i neka nam svima da snage i znanja, da zajednički uspijemo i ostvariti naš jedini cilj,- cilj povratka i države i njenog jedinog i važećeg Ustava.
  Želim Vam mnogo dobrog zdravlja, Vama i Vašoj porodici, mnogo sreće i uspjeha u Vašem daljnjem radu u profesiji kojom se sasvim uspješno i bavite.

  Sellam!.

  Vaš prijatelj – Kadro

 2. bedrudingusic kaže:

  Ve alejkumu selam, dragi i postovani ahbabu Kadro. Hvala za podrsku. Smatrao sam da taj postupak Emira Suljagica prema meni nije samo moja licna stvar, vec da trebaju i citatelji da znaju sta se dogodilo iza zavjese, odnosno da se nista nije dogodilo zahvaljujuci doticnome. A ni ja ni on nismo samo “privatne” licnosti, nego i javne. I, imamo odgovornost kako prema sebi, Svevisnjem Allahu dz.s., tako i prema javnosti. Neka javnost zna ko prica jedno, a kune se u Dejton i sl. I, sto je najvaznije: koji laze po nekoliko puta a da niti ne trepne. Smatra to normalnim, valjda. E, pa, nece moci!

 3. Daytoncima ne smijemo halaljivati. Nikad! Toga Suljagića sam pročitao odmah čim se počeo eksponirati u DAYTONSKIM medijima jer u tim medijima nemaju prustup ni pojedinci ni grupe ako se bore za RBiH. Kao uvjet svoga formalnog ulaska u tu daytonsku skalameriju “Prvi maj”, kao i uvjet davanja podrške “Prvo martu” u ime oko 70.000 građana RBiH koji se u Facebook grupi bore z povratak jedino važećeg Ustava RBiH – tražio sam od Suljagića i ekipe da principjelno odgovore na samo jedno pitanje – za koju su republiku – za RBiH ili za “RS”. To je pitanje na koje Suljagić nije odgovorio meni kao pojedincu i kao članu Vodstva grupe koja Zahtijeva povratak Ustava RBiH, ali je odgovorio javnosti, opalivši šamarčinu ponajprije žrtvama agresije i genocida – kako su on, Suljagić i njegov Pokret za RS.

  To je potvrda onoga što sam znao od početka pojavljivanja tog Pokreta – Suljagić i ekipa ne daju RS, a do RBiH im je kao do lanjskoga snijega!

  Suljagić je očito jedna nevaspitana osoba koja je sklona marifetlucima, obmanama, podvalama i lažima. Ko laže, taj i krade! Ne treba čekati da Suljagić zasjedne u neko sedlo vlasti pa da se pokže i dokaže kao kradljivac jer on, uz pomoć Prvog marta – pokušava ukrasti svima nama ono što nam je kao građanima i narodu najdragocjenije – RBiH i sloboda. Drugim riječima rečeno, to je pokušaj genocida mirnim putem! Što je najgore, Suljagić se predstavlja baš kao žrtva četničkog progona i genocida, što može biti mamac za lahkovjerne, a u suštini je javno deklarirani pobornik očuvanja rezultata genocida i RS kao genocidne tvorevine.

 4. muhamed kaže:

  Nemam puno šta reći osim da se puno,puno zahvalim Bedrudinu Gušiću na informacijama,a ujedno se pridružujem komentarima od gosp. Ibrahima Halilovića i Kadre Ibrakića,lijepe pozdrave…

 5. Osvrnuću se samo na jedan siječak iz prostačkog pisma – bljuvanja – Emira Suljagića. Citat:
  “(pošto nemate pojma o stvarnosti politike, nemate pojma koliko bi nam štete nanijelo da sada izađemo otvoreno pričati o tome šta je naš krajnji cilj. koliko mene pamćenje služi, nisu ni srbi nikome najavili da će nas poklati. ja sam tada bio dijete, ti si pretpostavljam bio negdje na prvoj liniji odbrane, pa to znaš bolje od mene.)”

  Emire Suljagiću, pamćenje Vas ne služi dobro, a i ne čitate baš previše da bi ponešto naučili iz bliže povijesti!

  Ako niste mogli upamtiti jer ste bili dijete, kako su Srbi javno govorili da ćemo mi, muslimani (Muslimani, Bošnjaci) nestati budemo li se odlučili živjeti u suverenoj i neovisnoj Republici Bosni i Hercegovini, to ste trebali naučiti.

  Citat:
  “Vi BiH želite odvesti istim putem pakla i patnje kojim idu Slovenija i Hrvatska. Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao, nemojte misliti da nećete odvesti muslimanski narod u propast, jer se Muslimani u slučaju rata ne mogu braniti….”
  Kraj citata.

  Te je riječi izgovorio Radovan Karadžić u Parlamentu REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE negdje 15. oktobra 1991. godine. Potom je bio Referednum o nevisnosti REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE, a taj dan ste uzeli za naziv svoga pokreta. Nažalost, niti u nazivu, niti u planovima Vašega Pokreta Vi ne spominjete Republiku Bosnu i Hercegovinu, a zbog čega, to pokušavate objasniti u Vašem degutantnom i prostačkom obraćanju Bedrudinu Gušiću, nakon što ste pogazili sami sebe i dokazali kako niste čovjek od riječi.

  Kao glavni “argument” u “dokazivanju” kako Bedrudin Gušić iz “hladovine” “podriva” (i) Vaš projekat, uzimate mjesto boravka, geografiju dakle, zanemarujući činjenice da Vama ne smeta RS, nego samo Dodik, dok Bedrudinu Gušiću smeta i Dodik i RS. Poslije ovoga, doći će neki drugi Dodik – recimo iz zločinačkog SDS-a, ako RS opstane, što je zajednički imenitelj i Dodika i Tihića i Cerića, a i Silajdžića kojeg nabijate Bedrudinu na nos, bez povoda i razloga; pri tome, Vi osobno ostajete u istom duhovnom društvu spomenutih i nespomenutih Daytonaca!!!

  Bedrudin Gušić se niti stidi niti boji izgovoriti i napisati pojam “Republika Bosna i Hercegovina” – pojam koji se izgubio ne samo u nazivu Vašega pokreta, nego i iz njegovih planova jer i Vi i Pokret se mirite sa postojećim daytonskim sistemom, a to znači i rezultatima genocida i RS. Vi to, uostalom i javno potvrđujete, makar to uvijate u oblandu kako je ključ problema u registraciji svih prognanih Bošnjaka za glasanje. Stoga, nije dobro ni za Vas ni za Pokret da kao argument spominete geografiju, odnosno izbjeglićku “hladovinu”. Ne bih, da sam na Vašem mjestu, spoinjao ni Vaše ubijene, sve dok se zakinjete u opstonost genocidne države koja ih je pobila! Ako imate na umu kako su i Vaši pobijeni za RBiH, onda ne ispunjavate amanet tih svojih najbližih (rahmet im!) niti ostalih u Srebrenici, u kojoj, biva danjujete i noćujete, ali gdje ne smijete ni izgovoriti ime RBiH.

  Ovo Vam prebacujem jer sam svojim primjerom i prije rata, i za vrijeme agresije i genocida, a i sada, ne samo na svakom mjestu, nego i u Varcar Vakufu, Mrkonjiću, izgovarao puno i jedino legalno ime naše Domovine RBIH na koju imamo pravo i po domaćim i po međunarodnim zakonima, poveljama, konvencijama, presudama najviših svjetskih sudova. I, nikad nisam kalkulirao šta je bolje za me, pogotvo na račun RBiH, pa šta koštalo. Takve stavove i opredjeljnja ima i Bedrudin Gušić, našavši se daleko od rodne Banje Luke, izbjegavši za dlaku sudbinu svih Vaših pobijenih…

  Naša bitka za RBiH ne treba biti tajna – mi nismo četnici, nego patrioti RBiH i nećemo nikoga mučki ubijati i klati, nego se zalagati da se pravnim sredstvima vrati naša oteta RBiH. daytonska poltika i daytonski političari – vode i društvo u koje ste zagazili – nemaju na umi RBiH.

  Mi nismo političari, mi smo patrioti RBiH. Mi se ne borimo ni s puškom, ni s nožem, niti imamo namjeru ikoga napadati s leđa; mi javno tražimo, na osnuvu prava i pravde našu RBiH. Ako to činmo iz “hladovine” to je zbog toga što slučajno nsimo doživjeli sudbinu Srebreničana, što Vam očito nije po volji. e

  Ne, nisam je ničiji, pa ni advokat Bedrudina Gušića. Odgovorom na Vaše reagiranje ne spuštam se na Vaš prostački nivo, nego ostajem u domenu činjenica. Kao i Bedrudin, kao i toliki drugi, jesam i biću borac za RBiH, makar hiljadama kilometara bio daleko od Bosne i još toliko od politike.

  To mi je sveta dužnost i obaveza, a Boga mi i čast, pa šta koštalo da koštalo.
  U toj i takvoj bici – ne vidm Vas kao suborca, makar Vi ne živjeli u “hladovini” nego u Srebrenici, jer ste se deklarirali da Vam ne smeta RS. Nama smeta, ma gdje bili jer nas na to obavezuju pobijeni grđani Republike Bosne i Hercegovine; mi slijedimo njhov amanet i pravo, a ne političare i politiku kojoj ste se priklonili, a koja je izdala i RBiH i Srebreničane, mrtve i žive.

  Ne, niste morali dati interview nikome, pa ni Bedrudinu Gušiću. Ali, niste smjeli lažno obećavati, pa “vrdati”, osim ako niste postali političar i k tome – daytonski. Očito je – kako jeste!

 6. Fadil Gračić kaže:

  Očito iza kulisa postoji nešto između gosp.Gušića i gosp.Suljagića,što traje od ranije.Veoma dobro sam upoznat po pitanju vejronauke u KS-u vezano za Suljagića.Davao sam vrlo oštre komentare ali njegov rad po pitanju registracije birača u Srebrenici i rada na koaliciji “1.mart”,u kojoj su vrlo bitne osobe za borbu za istinu o bošnjačom stradanju,uglavnom u rs-u me omekšao u razmišljanju o njemu.Izgleda kada nama nešto krene,nađe se neko da oblati nekoga iz te akcije,nažalost,to postaje pravilo.Više me ne zanima razlog,zbog čega niste dobili intervju,pokušajte ne otežavati rad spomenute koalicije pisanjem o gosp.Suljagiću kao diskreditaciju.Tražimo u čovjeku makar jedno dobro a ne samo loše.Ma, svi narodi na ovom prostoru su na gubitku zbog loših vođa ali mi Bošnjaci smo totalno na vjetrometini od prestanka rata.Političari imaju sve veće plaće,narod sve manje kruha za ručak a zemlja živo blato.J a bih volio pročitati dobar intervju gosp.Gušića sa Dodikom,gdje će pitanja biti ona koja raskrinkavaju ulogu Dodika u tom entitetu,gdje su Bošnjaci žnj reda.Prestanimo sječi sami sebi granu na kojoj sjedimo.

 7. bedrudingusic kaže:

  Ne, ne postoji nista iza kulisa, gospodine Gracicu. A iza onoga sta sam napisao stoje samo cinjenice i nista vise. Ne diskreditiram ja nikoga, posebno ne Koaliciju “1. mart” koju sam ovim nesudjenim intervjuom upravo htio samo medijski pogurati, a ako je Emir Suljagic ispao diskreditiran nisam mu ja za to kriv – sam sebi je to ucinio, odnosno zabio autogol. Cudi me da ne komentirate njegovo prostacko reagiranje koje sam prilozio na kraju. A, sto se tice ideje za intervju sa Dodikom, to bi bilo preko crte mojih etickih, moralnih, higijenskih i profesionalnih kodova buduci da spadam u one koji nikad (a mozda ni tad!) ne bih ni privatno ni javno razgovarao s ratnim zlocincima i onima koji ubijaju moju domovinu na drugi nacin.

 8. bedrudingusic kaže:

  Napomena potencijalnim (i nesudjenim, eliminiranim) komentatorima:
  Svaki kritican i bez uvreda komentar na ovaj prilog, kao i na ostale, je dobrodosao. Cenzura ne postoji za drugacija misljenja od moga, te za one koji se drze teme, ali za sve one koji vrijedjaju mene ili bilo koga po bilo kojoj osnovi, naravno da postoji cenzura. Kao i u cijelom demokratskom svijetu, uostalom. S tim u vezi nisam objavio neke takve iz higijenskih i principjelnih razloga, drzeci se navedenih kriterija. Neki od njih, osim sto su bili uvredljivi, bili su i anonimni i takvim “junacima” koji se ne smiju potpisati, a rekli bi svasta uvredljivoga i bez argumenata, naravno da sam njihove komentare parkirao tamo gdje im je i mjesto: u smece. Za neke od tih nepotpisanih, ali itekako uvredljivih, sam gotovo 100% bio siguran ko im je autor, ali nije relevantno takvima davati ikakav publicitet, jer ga ne zasluzuju. Dakle, sto se tice ovog priloga – bujrum svakome da komentira, ako treba i polemickim tonom, ono sto sam napisao a da nije tacno. Naravno, dobrodosli su i svi dobronamjerni prijedlozi, sugestije, misljenja i sl. Ponavljam svima onima koji mi lijepe etiketu da rusim projekt “1. mart” da je to jednostavno podvala, jer se moj prilog odnosio samo na jednog covjeka koji je uradio to sto je uradio i za sto imam materijalne dokaze. Naravno, ne likujem zbog pozicije u kojoj sam bio apsolutno superioran pri osvrtu, itekako bih volio da ga nisam imao povoda pisati, ali nije bilo do mene. Ko me poznaje vjerovat ce mi kakve su mi namjere bile – medijska podrska projektu “1. mart”, te da mi je zao zbog ove pirove “pobjede”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s