Mirsada Delnezirević, potpredsjednica asocijacije “Fatma” iz Banja Luke: DA KONAČNO NE BUDEMO SAMO VJERSKA SKUPINA, NEGO ZNAČAJAN POLITIČKI FAKTOR

Posted: 18. Septembra 2012. in Intervjui

Prije dolaska „Fatme” u Banjaluku osjećale smo se strancem u svome gradu, a sada okupljene u „Fatmu” imamo osjećaj da smo zajedno i da stojimo čvršće na nogama…..Na moje zadovoljstvo, veliki broj pojedinaca je imao sluha da ulaže u najisplativiju investiciju – da stipendira studenta ili učenika u Banjaluci. Svake godine u Banjaluci i malo široj regiji mi budemo posrednici do pedeset stipendija…. Bilo je situacija kada su aktivnosti asocijacije „Fatma” nipodaštavale druge bošnjačke partije, a pripadnici srpskog naroda su nas gledali iz ugla dnevne politike. Međutim, našim aktivnostima uspjele smo prevazići te poteškoće, razbiti predrasude i čvrsto se pozicionirati na političkom i rodnom planu …..Prvi  je važan segment da konačno, nakon osam godina, Bošnjaci i Hrvati budu zastupljeni u Skupštini grada Banjaluka…..Takođe, institucionalna podrška meni i kandidatima koalicije za Banjaluku SDA, SBiH,NHI i HSS daje veću mogućnost našim ljudima van Banjaluke daleko od svoga grada da dođu ovdje i da započnu poslovne aktivnosti i na taj način se i vrate u svoj grad. Smatram da su ovi izbori šansa koju moramo iskoristiti jer zaista Banjaluka je previše dugo bez stvarnih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda u Skupštini grada…… 

Koje važnije projekte je realizirala „Fatma” na području Banja Luke i njene regije u nešto više od jedne decenije postojanja?

DELNEZIREVIĆ: Asocijacija „Fatma” u Banjaluci djeluje dvanaest godina i svoj program realizujemo kroz različite projekte:

 

  1. edukativna i stručna predavanja za saradnice i majke po svim pitanjima kao i za omladinu. Neke od tema tih predavanja su bile („Djeca i kulturno naslijeđe”, „Naše dijete”, „Misionar plemenitosti”, „Žena, majka u obzorju vjere”, „Žena, stručnjak, političar”),

  2. instruktivna nastava za djecu, da imaju lakšu prohodnost po vertikali kroz obrazovanje,

  3. mostovi prijateljstva – sklapanje novih prijateljstava, razbijanje lokalizma,

  4. gradimo mostove prijateljstva sa banjalučanima ma gdje bili kroz program „Djeca Bosne”,

  5. organizovanje dvanaest koncerata ramazanskih, bajramskih, povodom Hidžrtske nove godine.

 

Koliko je banjalučke i krajiške djece do sada stasalo u čovjeka, uz pomoć  Asocijacije kojoj si na čelu?

DELNEZIREVIĆ: Prije dolaska „Fatme” u Banjaluku osjećale smo se strancem u svome gradu, a sada okupljene u „Fatmu” imamo osjećaj da smo zajedno i da stojimo čvršće na nogama. Veliki broj intelektualki Banjaluke je zahvaljujući “Fatmi” stasalo u osobe koje imaju izgrađene svoje stavove, veoma čvrsto samopoštovanje i veliko poštovanje drugog i drugačijeg.  Znam i to da su saradnice „Fatme” prve obrazovane Bošnjakinje koje su ušle u vladu RS, državne agencije, državne komisije, u kabinet potpredsjednika RS, u škole, u Upravu za indirektno oporezivanje BiH i neke privatne ustanove.

Koliko djece sa područja Banja Luke i njene regije se stipendira posredstvom „Fatme” u tek započetoj školskoj godini (bilo u srednjim školama ili fakultetima)?

DELNEZIREVIĆ:  Asocijacija „Fatma” nije fondacija, nije humanitarna organizacija. Ona je jaka ženska organizacija unutar SDA. Mi ne dajemo stipendije, mi posredujemo između studenta, učenika i pojedinca ili institucije koji želi stipendirati. U nas su do sada i sada imaju povjerenja Institut IPSA Sarajevo, Fonus, BBI banka, Fond Seikh Saleh Kamel koji je ove godine kao i prošle u saradnji sa “Fatmom”  podijelio po pet stotina stipendija u BiH.  Na moje zadovoljstvo, veliki broj pojedinaca je imao sluha da ulaže u najisplativiju investiciju – da stipendira studenta ili učenika u Banjaluci. Svake godine u Banjaluci i malo široj regiji mi budemo posrednici do pedeset stipendija.

Ko su značajniji sponzori Asocijacije?

DELNEZIREVIĆ: Kako je naš rad human i kvalitetan rad bez packe, u nas su imali povjerenja pojedinci i institucije. Zahvaljujući njima bile smo posrednice kulturnih manifestacija, susreta i humanitarnih aktivnosti. Rado smo se odazivale i naši sponzori  su bili prijatno iznenađeni.  To su bili  privrednici Banjaluke, osiguravajuće kuće, Savez Banjalučana u Svedskoj, mnoge sekcije Banjalučana u Norveškoj, Danskoj i Americi, nama draga Plivit Trade-porodica Golalić,  Košarkaški klub “Bosna LA”, Landskrona, centrala stranke SDA, te mnogi pojedinci, Banjalučani.

A ko su počasni pokrovitelji?

DELNEZIREVIĆ: Prvu podršku nam je pružio prvi predsjednik Bosne i Hercegovine, rahmetli  Alija Izetbegović sa suprugom.  Za nas generalno, pokroviteljstvo prvog predsjednika BiH znači da ćemo koračati putem koji nam je prokrčio.  Asocijacija „Fatma” ima više počasnih pokrovitelja čija nam je podrška  i te kako važna.  Počasni pokrovitelji  su: akademik Ivan Supek iz Hrvatske, doživotni predsjednik Internacionalne lige humanista, Tun dr. Mohamed Mahathir, tada premijer Malezije, prof. dr Ejup Ganić, tada predsjednik Federacije BiH, Jean Claude Carreau iz Francuske, čiji je sin poginuli mirotvorac u BiH, zatim Omer Behmen i Timur Numić, koji su nam pružali pomoć kada nam je bila potrebna.

Da li je ikada bio, tako da kažem, ugrožen rejting Asocijacije zbog činjenice da je sastavnica jedne političke stranke?

DELNEZIREVIĆ:Možda je taj rejtig bio ugrožen iz perspektive ljudi koji imaju političke ili nacionalne predrasude. Bilo je situacija kada su aktivnosti asocijacije „Fatma” nipodaštavale druge bošnjačke partije, a pripadnici srpskog naroda su nas gledali iz ugla dnevne politike. Međutim, našim aktivnostima uspjele smo prevazići te poteškoće, razbiti predrasude i čvrsto se pozicionirati na političkom i rodnom planu. S druge strane, imala sam snažnu podršku organa SDA i to mi je u monogome pomoglo da neke aktivnosti realizujem u organizacionom, financijskom i u planu one ljudske podrške.

S kojim asocijacijama u Banjoj Luci imate najtješnju suradnju?

DELNEZIREVIĆ: Asocijacija „Fatma” želi i ima dobru saradnju sa svim organizacijama koje žele dobro djetetu i da imamo dobro dijete uz stručno, edukovanu majku-ženu. Naravno, dobru saradnju imamo sa Islamskom zajednicom i Merhametom. Često smo pozivane na okrugle stolove i razne tribine koje organizuju nevladine organizacije. Na tim tribinama smo uvijek prepoznatljive sa svojim konstruktivnim i jako prepoznatljivim izlaganjima.

Evo nas na čistom političkom terenu. Prvo, u kojim važnijim segmentima su se našle stranke koje čine Kolaliciju za predstojeće lokalne izbore u Banjoj Luci i na čijoj listi si Ti visoko pozicionirana? 

DELNEZIREVIĆ: Prvi  je važan segment da konačno, nakon osam godina, Bošnjaci i Hrvati budu zastupljeni u Skupštini grada Banjaluka. Istina je  da i sada ima pripadnika ova dva naroda u Skupštini grada, ali radi se o ljudima kojima je, uz dužno poštovanje, na prvom mjestu stranačka i ideološka politika i tu nema iskrene borbe za pripadnike svog naroda i zaštite njihovog interesa.Dakle, ova koalicija je način da se ostvare izvorna nacionalna i politička prava Bošnjaka i Hrvata u Banjaluci. Činjenica je da postoje još dvije stranke koje dominantno okupljaju Bošnjake i imaju svoje kandidate na lokalnim izborima. Međutim, tu se opet vraćamo na pitanje zaštite stvarnih nacionalnih interesa koje ni SDP ni SBB ne zastupaju. Cilj ove koalicije je politička borba za stvarnu konstitutivnost Bošnjaka u Banjaluci, prije svega kada se radi o zapošljavanju u  organima lokalne samouprave i institucijama koje se finansiraju iz gradskog budžeta. Naravno, nastojaćemo i da veću pažnju posvetimo održivom povratku, masovnom povratku uopšte, ali to su već praktične stvari koje bi našim ulaskom u Skupštinu grada dobile institucionalni okvir i veću društvenu pažnju.

Šta to posebno nudite biračima i zbog čega bi trebali dati svoj glas kandidatima sa liste vaše Koalicije, ili cijeloj Koaliciji?

DELNEZIREVIĆ: U proteklom periodu ja sam se kao pojedinac i u okviru SDA borila za zapošljavanje pripadnika bošnjačkog naroda. Uspjela sam obezbjediti veliki broj stipendija za učenike i studente iz Banjaluke i šire regije. Ulaskom u Skupštinu dobila bih priliku da u te aktivnosti uključim i institucije, da povećam učešće Bošnjaka u široj društvenoj aktivnosti. Takođe, institucionalna podrška meni i kandidatima koalicije za Banjaluku SDA, SBiH,NHI i HSS daje veću mogućnost našim ljudima van Banjaluke daleko od svoga grada da dođu ovdje i da započnu poslovne aktivnosti i na taj način se i vrate u svoj grad. Smatram da su ovi izbori šansa koju moramo iskoristiti jer zaista Banjaluka je previše dugo bez stvarnih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda u Skupštini grada. Ionako tešku situaciju i sami otežavamo negativnim stavom ,,ŠTA MOJ GLAS MOŽE PROMIJENITI”? Bitan je svaki glas dati kandidatima sa liste koalicije za Banjaluku SDA, SBiH,NHI i HSS. U proteklih dvanaest godina pojedinačnim aktivnostima ja sam pomogla mnogima pa ako se moj glas čuje u Skupštini grada, sigurna sam da će ta pomoć dobiti i institucionalnu podršku i da će prava Bošnjaka i Hrvata biti lakše ostvarena.

Ne treba biti „puno pametan” i konstatirati da su bh. birači do sada uglavnom bili prevareni od strane onih kojima su davali svoje glasove, na svim nivoima. Koliko su vaša predizborna obećanja realna, odnosno jeste li ih u stanju u najvišem mogućem procentu i realizirati, ako budu izabrani neki od kandidata sa liste Koalicije? Posebno, koliko je realno realizirati predizborne planove u odnosu snaga i sredini kakva je Banja Luka?

DELNEZIREVIĆ: Ja ne mislim da su birači koji su dali svoj glas na proteklim izborima SDA bili prevareni. To mogu potvrditi iz svog ugla. To je jedina stranka koja zna voditi lokalnu politiku, a naravno i  državnu. Ja uvijek ono što obećam to i uradim. Zalagaću se za inplementaciju ustavnih amadmana tj. da se primjeni konstutivnost naroda u opštini, školi, bolnici, pošti, vodovodu, elektrodistribuciji i ostalim servisima građana. Zalagaću se da naši građani, privremeno nastanjeni u Evropi, dođu sa svojim kapitalom i idejama i ulože u projekte za opće dobro svih građana. Zalagaću se za lokalnu samoupravu po evropskim standardima. Zalagaću se za očuvanje ambijentalne cjeline grada koji je duboko u našim sjećanjima. Zalagaću se za održivi ostanak. Zalagaću se za vraćanje starih naziva ulica, naselja, škola. Podržavaću izgradnju vjerskih objekata. U obrazovanju treba poduzeti niz aktivnosti u pogledu zaštite nacionalnih interesa. Radiću na zaštiti ljepote Vrbasa. Sve sam to do sada radila sa višeg nivoa (entitetskog)  radeći u Vladi RS deset godina, a mislim da bih još više mogla uraditi sa lokalnog nivoa, naravno ako budem izabrana u Skupštini.

 I, kakve izborne rezultate očekuješ?

DELNEZIREVIĆ: Uistinu, ovaj put očekujem da će narod Banjaluke prepoznati važnost glasanja i da konačno ne budemo samo vjerska skupina, nego značajan politički faktor. Nadam se sa razlogom da će ljudi prepoznati onoga koji  je najviše uradio. Ja se iskreno nadam da ću ući u skupštinsku klupu Grada i zbog toga sam se kandidovala.

RAZGOVOR VODIO:  Bedrudin GUŠIĆ (391)

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s